Zdobądź wiedzę

Chcemy, aby nasi kuracjusze wrócili do domu z odpowiednią wiedzą, z której będą mogli skorzystać w codziennym życiu. Przygotowana przez nas seria wykładów i warsztatów nauczy ich m.in. jak zadbać o swoje zdrowie i odpowiednie żywienie.

tematy wykładów

Jak powstrzymywać procesy starzenia – hirudoterapia (leczenie pijawkami)

Wykład prowadzony przez lek. med. Galinę Margiewicz w czasie którego mówi, jak nie tylko powstrzymać procesy starzenia ale także jak je cofnąć.

Spotkanie dot. hydrokolonoterapii

Wykład prowadzi dr Borys Boligar, który wykonuje w naszym ośrodku zabiegi hydrokolonoterapii – oczyszczania jelita grubego – oczyszczania wątroby oraz przywracające sprawność stawom i kręgosłupowi.

Wykład dr Ewy Dąbrowskiej

Autorka diety, którą oferujemy w naszym ośrodku, omawia mechanizm działania diety warzywno-owocowej. Pokazuje na przykładach, w jakich schorzeniach dieta przynosi efekt leczący.

Zdrowa kuchnia – jak przygotowywać warzywa

Marek Maj, przedstawiciel firmy Borner, prezentuje szatkownicę, która ułatwia przygotowywanie posiłków z warzyw i owoców.

Probiotyki – wszechstronne zastosowanie probiotyków dla zdrowia, domu i ciała

Wykład prowadzony przez Marka Brunkę z firmy RCM Brunka Natural na temat szerokiego zastosowania probiotyków w życiu codziennym.

Naturoterapia w leczeniu chorób cywilizacyjnych, autoagresji i nowotworów

Wykład mgr farm. Zofii Winczewskiej na temat istoty naturalnej suplementacji w wielu schorzeniach i profilaktyce.

Algi – rośliny morskie w zdrowym żywieniu

Wykład prowadzi Łukasz Czykier, przedstawiciel Alg Borje. Omawia poszczególne naturalne suplementy firmy.

Chemia w jedzeniu

Wykład prowadzony przez dietetyk Ninę Łangowską na temat zdrowego odżywiania, eliminowania z posiłków produktów przetworzonych, zawierających szkodliwe substancje.

Samoleczenie i profilaktyka codziennych, mechanicznych przeciążeń kręgosłupa

Wykład prowadzony przez inż. Stanisława Szabuniewicza, współautora książki „Ćwiczenia usprawniające kręgosłup”.

Bezglutenowa kuchnia wegańska

Warsztaty kulinarne kuchni wegańskiej prowadzone przez właścicieli Atelier Smaku – Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka.

Zdrowe żywienie po diecie warzywno-owocowej

Kolejne spotkanie z dietetykiem Niną Łangowską. Tym razem wykład dotyczy prawidłowego wychodzenia z diety warzywno-owocowej i wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych.